Reseptejä

Leppävirta leivos - pitäjän paakkelssi

Annoksesta tulee noin 16 leivosta.
Pohja: kaksi uunipellillistä kääretorttulevyjä.

1 pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 prk Valion makeaa mansikkarahkaa
1 dl mustaherukkahilloa
1 dl omenasosetta

Koristelu:
1,5 dl kermaa (vaahdotettuna)
1 tanko sinistä marsipaania
Vihreää marsipaania lehtiin
Sinistä koristelugeeliä
Marianne crush rakeita

  • Leikkaa paistetut pohjalevyt kahteen osaan
  • Sekoita mustaherukka- ja omenahillo sekaisin yhdeksi hilloksi
  • Vatkaa kerma ja lisää Valion makea mansikkarahka kermavaahtoon
  • Sivele ohut kerros hilloa levyn pintaan ja laita sen päälle kermarahkaseosta
  • Laita toinen levy päälle, täytä kuten edellä ja laita kolmas levy päälle
  • Jäljelle jäävä neljäs jaa kolmeen osaan ja täytä samoin

  • Leikkaa täytetyt pohjat 10 x 10 cm neliöiksi
  • Kauli leivinpaperin päällä sinisestä marsipaanista neliön kokoiset (10 x 10 cm) kannet
  • Levitä leivosten pintaan kermavaahtoa ennen kuin laitat marsipaanilevyn neliön päälle
  • Leikkaa leivosneliö kahtia, niin että tulee kaksi kolmiota
  • Sivele kermavaahtoa leivoksen reunoille ja ripottele reunoihin Marianne crush-rakeita
  • Kauli vihreä marsipaani ja leikkaa siitä taikinapyörällä lepänlehtiä koristeeksi ja tee niihin lehtiruodit
  • Aseta lehti leivokselle ja tee sinisellä koristegeelillä aaltokuvio

Leivoksen resepti tekijä on emäntä Päivi Räisänen. Hän voitti Leppävirralla järjestetyn Pitäjän paakkelssi kisan kesällä 2014.

Terveysleipää hapanleipäjuureen

Kyseltiin terveysleipäohjetta siemenillä, tässä sellainen, pitkäveteinen valmistaa, mutta maukasta ja paranee vaan ajan myötä. Leikataan ohuiksi palasiksi.

2,5 dl juurta
1,5 litraa kylmää vettä
8 dl (400 gr) karkeita ruisjauhoja
2dl (100 gr) auringonkukan siemeniä
1,5dl(100 gr) pellavan siemeniä
3 dl (200 gr)rikottuja ohrasuurimoita
11,5 dl (750 gr) vehnäjauhoja
3 rkl suolaa
  • Sekoitetaan ja kohotetaan 12 -24 tuntia
  • Lisätään 16 dl (800 gr) karkeita ruisjauhoja ja 0,5 litraa haaleata vettä
  • Alustetaan 5 minuuttia
  • Erotetaan seuraavan taikinan juureksi 2,5 dl (voi pakastaa)
  • Taikina laitetaan kolmeen 1,5 litran voideltuun uunivuokaan
  • Kohotetaan 2 -6-tuntia
  • Paistetaan 175 - 200 asteessa 1 tunti 45 minuuttia, jolloin otetaan pois vuuista ja paistetaan vielä puoli tuntia.
Tämän kaiken kun kestää ja vielä malttaa seuraavaan päivään, jolloin ovat parhaimmillaan!

Mustikkakukko eli rättänä

10 annosta n.3 l:n keraaminen vuoka
250 g voita
80 g (1 dl)sokeria
200 g karkeita ruisjauhoja
55g (1 dl)ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta 1
1 l mustikoita
1,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
  • Vaahdota voi ja sokeri, lisää jauhot ja leivinjauhe keskenään sekoitettuna. 
  • Anna taikinan vetäytyä kylmässä vahintään 1 tunti. 
  • Kauli 2/3 osaa taikinasta muovikelmujen välissä pöydällä vuoan muotoiseksi kukon pohjataikinaksi ja nosta kelmun avulla uunivuokaan, painele vuoan pohjalle ja reunoille ja tasaa reuna. 
  • Sekoita mustikoihin sokeria ja perunajauhot, kaada seos taikinan päälle uunivuokaan. 
  • Kauli samalla tavalla lopputaikina vuoan muotoiseksi kanneksi ja nosta kelmun avulla marjojen päälle, tasaa reuna ja painele reunoilta taikinat yhteen.
  • Paista RÄTTÄNÄÄ 200 asteessa 30-40 min. Kun taikina on saanut väriä laske uunin lämpötilaa. 
  • Tarjoa lämpöisenä vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.